Αυτοκίνητα

Νέος κλιματικός νόμος: Τι αλλαγές φέρνει στις ζωές των οδηγών;

Ο νέος κλιματικός νόμος αλλάζει όλα όσα ξέραμε γύρω από την αυτοκίνηση και τα καύσιμα, ενώ φέρνει στο επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση. Τι πρόκειται να περιλαμβάνει;

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που έγινε στη Γλασκώβη COP26, οδήγησε πολλά κράτη στο να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στην Ελλάδα πρόκειται να ακολουθηθεί ο «νέος κλιματικός νόμος» σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιους αφορά;

Πρακτικά όλους μας. Ο νέος κλιματικός νόμος είναι μία σειρά από διατάξεις που αλλάζουν τις προδιαγραφές των οχημάτων, την κατανάλωση των καυσίμων, τις πηγές τις ηλεκτρικής ενέργειας, τα οικιακά συστήματα θέρμανσης και πολλά άλλα.

Στόχος είναι η Ελλάδα να υιοθετήσει οικολογικές πρακτικές και να ενσωματώσει τις «πράσινες» πολιτικές που εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ζητούν από τη διεθνή κοινότητα.

Οι αλλαγές στις μεταφορές

Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή είναι η απαγόρευση όλων των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030 και μετά. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως η Ελλάδα υιοθετεί πλέον και επίσημα την ηλεκτροκίνηση, ενώ αποδεσμεύεται σταδιακά από το πετρέλαιο και τη βενζίνη.

Σε πιο σύντομο χρόνο, από το 2023 τουλάχιστον το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης υποχρεούται να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά.

Ενώ από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή μηδενικών ρύπων, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για το 1/3 του στόλου των ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Αλλάζει η θέρμανση

Πέρα των μεταφορών θα γίνουν αλλαγές και στα οικιακά συστήματα θέρμανσης. Από το 2023 θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Από το 2025 ο νόμος γίνεται καθολικός, ενώ από το 2030 θα απαγορεύεται σε όλα τα κτίρια η χρήση των συγκεκριμένων συστημάτων.

Πράσινα νησιά

Στόχος είναι έως το 2030 να απαγορευτεί η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπως η Χάλκη και η Τήλος. Έτσι προβλέπεται η ανάπτυξη συστημάτων που θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Καθαρότερο ρεύμα

Η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να παράγεται κατά 70% από ΑΠΕ έως το 2030. Για την επίτευξη θα γίνουν νομοθετικές διευκολύνσεις.

Βιομηχανία

Αλλαγές έρχονται και στους «μεγαλομετόχους» των ρύπων. Οι ρυπογόνες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να μειώσουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030, βασιζόμενες στα ποσοστά του 2022. Ταυτόχρονα όλες οι επιχειρήσεις με πάνω από 500 εργαζόμενους θα δημοσιεύουν ετήσια εκθέσεις με το ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ επεκτείνονται οι μελέτες επιπτώσεων και οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.