Μάθε τα πάντα για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Εάν θες να μάθεις τα πάντα για την ασφάλεια αυτοκινήτου, αλλά τρόπους για να χαμηλώσεις το κόστος της, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος.

Online ασφάλεια αυτοκινήτου

Σήμερα τα πάντα γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου γίνονται ηλεκτρονικά. Το γρήγορο internet και οι εύχρηστες πλατφόρμες εύρεσης ασφάλειας αυτοκινήτου online σου ανοίγουν έναν νέο κόσμο με απεριόριστες δυνατότητες.

Η online ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι γνωστή και ως direct ασφάλιση. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

 • Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές συμβολαίων, καθώς δεν μεσολαβούν τρίτοι που αυξάνουν το κόστος.
 • Οι γρήγορες παροχές υπηρεσιών και σύναψης συμβολαίων ακόμα και μέσα σε 24 ώρες.
 • Οι ξεκάθαροι όροι κάλυψης και τα ποσά αποζημιώσεων.
 • Η άμεση εξυπηρέτηση πελατών που θα απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετικά με την online ασφάλεια αυτοκινήτου.
 • Η ελευθερία επιλογής μέσα από πολλά ασφαλιστικά
 • Η εγγύηση, το σταθερό κόστος και η ασφάλεια των συναλλαγών σου, όταν επιλέγεις επώνυμες ασφάλειες αυτοκινήτου.
 • Ο εξατομικευμένος σχεδιασμός της κάθε online ασφάλειας αυτοκινήτου με βάση τις ανάγκες και τα θέλω σου.
 • Η δυνατότητα προαγοράς εκπτωτικών ή ειδικών πακέτων online ασφάλειας αυτοκινήτου και η επιλογή του χρόνου ενεργοποίησης.

Το μόνο που χρειάζεται για να μπεις στον κόσμο της online ασφάλειας αυτοκινήτου είναι να έχεις μία σύνδεση στο internet και λίγο χρόνο, ώστε να βρεις ή να διαμορφώσεις αυτό που χρειάζεσαι. Τόσο απλό!

Φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου

Εάν αναρωτιέσαι όμως πως μπορείς να βρεις φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι.

Αρχικά η φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου δεν σημαίνει πως κάνεις εκπτώσεις στην ασφάλεια ή τις καλύψεις σου, αλλά αντιθέτως ρίχνεις το κόστος γιατί αγοράζεις έξυπνα. Μερικά tips για να αποκτήσεις φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι:

 • Να κάνεις έρευνα αγοράς και να βρίσκεις τα best value πακέτα, προαγοράζοντας τα.
 • Να κλείνεις ετήσια συμβόλαια ασφάλειας αυτοκινήτου.
 • Να προσθέτεις όσες περισσότερες επιπλέον καλύψεις μπορείς, καθώς οι ίδιες υπηρεσίες μεμονωμένα εκτός ασφάλειας αυτοκινήτου, κοστίζουν πολύ περισσότερο.
 • Να είσαι ενημερωμένος για τις εκπτώσεις που παρέχονται στις ειδικές ομάδες όπως στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ένστολους και στους ανέργους.
 • Να χρησιμοποιείς τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή άλλες επιχειρήσεις.
 • Να κάνεις μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, αν και για πολλούς θεωρείται ένα ακριβό προϊόν, στην ουσία είναι η καλύτερη δυνατή αγορά, καθώς αποτελεί το πληρέστερο συμβόλαιο μιας και καλύπτει ακόμα και ζημιές που μπορεί να προκαλέσεις εσύ ο ίδιος και ειδικά σε ένα νέο αυτοκίνητο.

Λόγω των πολλών παροχών που προσφέρει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, οι περισσότερες εταιρείες την προσφέρουν σε οχήματα με παλαιότητα έως 10 έτη και ύστερα από έλεγχο εμπειρογνώμονα.

Το βασικό κλειδί για να επιλέξεις μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου που αξίζει πραγματικά, είναι να γνωρίζεις την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου σου και να ενημερωθείς για τις απαλλαγές της κάθε εταιρείας.

Η απαλλαγή είναι στην ουσία το ποσοστό συμμετοχής του ίδιου του οδηγού στην αποκατάσταση μίας ζημιάς. Η κάθε εταιρεία που προσφέρει μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ποσό και καθορίζει το ύψος των ασφαλίστρων από αυτή.

Ασφάλεια για επαγγελματικό αυτοκίνητο

Η ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου είναι ένα από τα βασικά κόστη για κάθε επαγγελματία οδηγό. Μειώνοντας το κεφάλαιο των ασφαλίστρων, ο κάθε οδηγός μπορεί να επενδύσει στην αύξηση των καλύψεων που του παρέχει η ασφάλεια του επαγγελματικού αυτοκινήτου. Έτσι με τα ίδια ή ακόμα και λιγότερα λεφτά, το επαγγελματικό αυτοκίνητο σας θα έχει τις καλύτερες δυνατές καλύψεις της αγοράς με την εγγύηση των μεγαλύτερων και πιο επώνυμων ασφαλιστικών εταιρειών.

Ασφάλεια με το μήνα

Εάν όμως είσαι ένας οδηγός που έχει ένα αυτοκίνητο και το κινεί ελάχιστους μήνες, τότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου με το μήνα.

Ναι πολύ σωστά διαβάζεις, υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου για συγκεκριμένους μήνες. Αυτό σημαίνει πως εάν έχεις σκοπό να πουλήσεις σύντομα το αυτοκίνητο σου ή να καταθέσεις τις πινακίδες κυκλοφορίας, τότε μπορείς να βρεις μια ασφάλεια αυτοκινήτου με το μήνα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου!

Θα πρέπει όμως να θυμάσαι πως ακόμα και αν δεν οδηγείς το αυτοκίνητο σου συχνά, αυτό θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο διότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και κυρώσεις όπως θα διαβάσεις στη συνέχεια.

Ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εδώ και χρόνια. Αρκετοί οδηγοί θεωρούν εσφαλμένα πως η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι κάτι που δεν χρειάζονται.

Η ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει κάθε κάτοχο οχήματος με ενεργούς αριθμούς κυκλοφορίας να έχει ασφάλεια αυτοκινήτου. Έτσι ο ιδιοκτήτης ενός ανασφάλιστου αυτοκινήτου έρχεται αντιμέτωπος με τις παρακάτω συνέπειες:

 • Πρόστιμα: Τα πρόστιμα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων ύστερα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ή ελέγχους της τροχαίας.
 • Αδυναμία αποζημίωσης: Η εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, αυτομάτως σημαίνει πως δεν θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε κάποια αποζημίωση, καθώς δεν θα υπάρχει κάποιος φορέας για να σας καλύψει.
 • Προσωπικός κίνδυνος: Μία ασφάλεια αυτοκινήτου προσφέρει στον οδηγό κάλυψη όχι μόνο για τις υλικές ζημιές, αλλά και κάλυψη ενός μέρους ή ακόμα και ολόκληρων των εξόδων σε περίπτωση νοσηλείας του ύστερα από ένα ατύχημα.

Έτσι η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι μία ασπίδα που προστατεύει πρώτα εσένα τον ίδιο και τους επιβάτες σου και στη συνέχεια όλους τους άλλους, ενώ πέρα από νομική υποχρέωση είναι και δείγμα οδηγικής παιδείας.

Είναι όμως ενεργή η ασφάλεια του οχήματός μου;

Ως οδηγός οφείλεις να γνωρίζεις πάντα το αν η ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι ενεργή ή όχι. Αυτό μπορείς να το ελέγξεις γρήγορα και εύκολα μπαίνοντας στο site του Επικουρικού Κεφαλαίου εδώ καταχωρώντας απλά τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος σου και το Α.Φ.Μ. σου. Έτσι μπορείς να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή εάν η ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι ενεργή και πως δεν κινδυνεύεις από τις κυρώσεις.

Επιπλέον το συγκεκριμένο site είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, ώστε να γνωρίζεις πως δεν έχεις πέσει θύμα απάτης στην αγορά μίας ασφάλειας αυτοκινήτου καθώς μία πάγια τακτική των επιτήδειων είναι είτε να ασφαλίζουν τους ανυποψίαστους πελάτες σε ανύπαρκτες ασφαλιστικές εταιρείες, είτε να πλαστογραφούν συμβόλαια άλλων πελατών αλλάζοντας απλά τα στοιχεία των κατόχων.

Σε κάθε περίπτωση όμως επιλέγοντας να αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου online απευθείας από επώνυμες ασφαλιστικές ή γνωστούς aggregators, εξασφαλίζεις εγγύηση στις συναλλαγές σου και εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Τι γίνεται στην περίπτωση που λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Όμως επιλέγοντας μία ασφάλεια αυτοκινήτου online ξέρεις πως δεν θα βρεθείς ποτέ στη δύσκολη θέση να λήξει πριν το καταλάβεις, καθώς θα ενημερωθείς αρκετές φορές με σχετικά emails.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι οδηγοί ξεχνούν εντελώς να ανανεώσουν την ασφάλεια τους και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση το όχημα τους θεωρείται ανασφάλιστο. Ακόμα και μερικά λεπτά μετά τη λήξη της ασφάλειας αυτοκινήτου, το όχημα θεωρείται ανασφάλιστο και η εμπλοκή του σε κάποιο ατύχημα ή σχετικό έλεγχο της τροχαίας επιφέρει βαρύτατες κυρώσεις.

Αυτό που έχεις λοιπόν να κάνεις, είναι πάντα να κοιτάς την ισχύ της ασφάλειας αυτοκινήτου σου και να έχεις φροντίσει την μέρα και την ώρα που λήγει, να έχεις ανανεώσει το συμβόλαιο ή ένα έχεις συνάψει ένα νέο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της online ασφάλειας αυτοκινήτου, είναι πως σου δίνει τη δυνατότητα να προαγοράσεις κάποιο συμβόλαιο που βρήκες σε καλή τιμή ή είχες κάποια έκπτωση και να επιλέξεις εσύ πότε θα ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πως η online ασφάλεια αυτοκινήτου όχι μόνο προσφέρει έναν άριστο προγραμματισμό, αλλά σε βοηθά να κάνεις εξυπνότερες και οικονομικότερες αγορές, δίχως άγχος και πιέσεις.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια των επαγγελματικών αυτοκινήτων. Ο επαγγελματίας οδηγός σήμερα έχει εξαιρετικά πολλές επιλογές, χάρη την online ασφάλεια αυτοκινήτου.

Έτσι με λίγη έρευνα μπορεί να βρει ευέλικτα ασφαλιστικά πακέτα με εξαιρετικές καλύψεις για το επαγγελματικό αυτοκίνητο του, που θα αποτελέσουν λύσεις για κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα και θα μειώσουν τα λειτουργικά του έξοδα.

Ασφάλεια οχήματος εκτός συνόρων

Και αν κάνεις ταξίδια με το αυτοκίνητο σου στο εξωτερικό για δουλειά ή αναψυχή, μην ξεχάσεις να ενημερώσεις την ασφαλιστική εταιρεία σου, ώστε να είσαι καλυμμένος και εκτός συνόρων με την πράσινη κάρτα.

Η πράσινη κάρτα είναι ένα έγγραφο που πιστοποιεί την ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου σας και σας επιτρέπει να ταξιδεύετε στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν, στην Ανδόρα και στην Κροατία.

Η μόνη προσοχή που χρειάζεται κατά την έκδοση της πράσινης κάρτας, ώστε να έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό, είναι να γνωρίζετε το ποιες καλύψεις συνεχίζει να παρέχει η ασφαλιστική σας εταιρεία, καθώς κάποιες διαθέτουν μία πολιτική μείωσης τους.

Αν και οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες εκδίδουν την πράσινη κάρτα δωρεάν, κάποιες χρειάζονται ένα επιπλέον κόστος για να συνεχίσουν την υποστήριξη των προαιρετικών καλύψεων. Σε κάθε περίπτωση ένα τηλεφώνημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία θα λύσει κάθε απορία σχετικά με την ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό.

Δήλωση άλλου οδηγού

Και στην περίπτωση που το ίδιο όχημα το οδηγεί και ένας άλλος οδηγός θα πρέπει να γνωρίζετε εάν οφείλετε να τον δηλώσετε ως άλλο οδηγό.

Η αναγκαία δήλωση άλλου οδηγού, στην ασφάλεια αυτοκινήτου γίνεται μονάχα σε δύο περιπτώσεις όπου χρειάζεται το επασφάλιστρο.

Η πρώτη είναι όταν ο οδηγός είναι κάτω των 23 ετών ανεξαρτήτως των ετών που κατέχει το δίπλωμα οδήγησης και ο δεύτερος όταν ο οδηγός έχει αποκτήσει πρόσφατα το δίπλωμα του και δεν έχουν περάσει ακόμα 12 μήνες.

Η λογική πίσω από το επασφάλιστρο και την ανάγκη δήλωσης άλλου οδηγού στην ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι το αυξημένο ρίσκο για ατύχημα, λόγω απειρίας ή νεότητας.

Ο νόμος έχει προβλέψει σε αυτή την περίπτωση το επασφάλιστρο, δηλαδή μία μικρή επιβάρυνση στην συνολική τιμή της ασφάλειας αυτοκινήτου. Η δήλωση του άλλου οδηγού στην ασφάλεια αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντική, καθώς αν δεν γίνει και ο νέος οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα, δεν καλύπτεται από την εταιρεία. Έτσι η μη δήλωση του, ισοδυναμεί με τις κυρώσεις για την κυκλοφορία ενός ανασφάλιστου αυτοκινήτου.

Έτσι θα πρέπει να έχετε κάνει σωστά κάθε ενέργεια κατά την σύναψη μίας ασφάλειας αυτοκινήτου και να έχετε δηλώσει σωστά όλα τα στοιχεία, ώστε να είστε σε θέση να διεκδικήσετε αποζημίωση από την ασφαλιστική σας σε περίπτωση ενός ατυχήματος.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι και ο βασικός πυρήνας κάθε ασφάλειας αυτοκινήτου. Το κεφάλαιο της αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος είναι απλό αλλά και σύνθετο παράλληλα εάν δεν έχετε τηρήσει τις υποχρεώσεις της ασφάλειας σας.

Η κάθε ασφάλεια αυτοκινήτου καλύπτει υπό συγκεκριμένες συνθήκες έναν οδηγό, όπως για παράδειγμα να μην έχει κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Θα πρέπει να διαβάσετε αναλυτικά όλες τις παραμέτρους, ώστε να γνωρίζετε σε ποιες περιπτώσεις δεν σας καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου σας και δεν είστε σε θέση να ζητήσετε αποζημίωση στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος.

Πώς να διεκδικήσεις αποζημίωση αυτοκινήτου από την ασφαλιστική σου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες λοιπόν, η διαδικασία αποζημίωσης σας από την ασφάλεια αυτοκινήτου, στην περίπτωση ενός ατυχήματος είναι πολύ εύκολη.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και να δηλώσετε το ατύχημα, ώστε να έρθει εμπειρογνώμονας και να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες για το αρχείο σας, να πάρετε τα στοιχεία του άλλου οδηγού και να ζητήσετε σχετικό αντίγραφο από την έκθεση της τροχαίας. Στην περίπτωση που υπάρχουν μάρτυρες είναι αναγκαίο να κρατήσετε στοιχεία επικοινωνίας ώστε να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα σας.

Από εκεί και πέρα ανάλογα εάν ασφαλιστική σας εταιρεία σας συμμετέχει στο πρόγραμμα του φιλικού διακανονισμού, η αποζημίωση σας θα γίνει ταχύτερα. Εάν όχι, οι διαδικασίες ενδέχεται να πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γνωρίζετε πως η ασφάλεια αυτοκινήτου σας καλύπτει ανάλογα τη ζημιά που έχει προκληθεί στο όχημα σας.

Ασφάλειες αυτοκινήτων με επιπλέον καλύψεις όπως το προσωπικό ατύχημα, πέρα των αποζημιώσεων, καλύπτουν και τα έξοδα νοσηλείας του οδηγού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε φροντίσει να συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστήριο σας η κάλυψη από ανασφάλιστα οχήματα. Με αυτή την κάλυψη αποζημιώνεστε άμεσα από την εταιρεία σας, η οποία αναλαμβάνει μελλοντικά η ίδια να έρθει αντιμέτωπη με τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος.

Στην περίπτωση που συγκρουστείτε με ένα ανασφάλιστο όχημα και δεν έχετε την παραπάνω κάλυψη, θα πρέπει να διεκδικήσετε το ποσό σας δικαστικά, κάτι που σημαίνει πως θα πάρει αρκετό καιρό. Έτσι για την γρηγορότερη αποζημίωση σας φροντίστε να έχετε κάνει τις απαραίτητες επιλογές κατά την σύναψη της ασφάλειας αυτοκινήτου σας.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να μεταφέρετε το όχημα σας σε ένα συνεργείο, να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και στη συνέχεια να έρθετε σε επαφή με την ασφαλιστική σας, ώστε να καταθέσετε τα τιμολόγια και να λάβετε πίσω το ποσό για την επισκευή, αλλά και οτιδήποτε άλλο τυχόν προκύψει ως αποζημίωση λόγω του ατυχήματος.

Αυτό που πρέπει να κρατήσετε λοιπόν, είναι πως η ασφάλεια αυτοκινήτου όσο πιο ολοκληρωμένη είναι σας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτερες αποζημιώσεις χωρίς να χρειάζεται να εμπλέκεστε σε πολύχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θυμηθείτε πως ο χρόνος που επενδύετε για να βρείτε την ασφάλεια αυτοκινήτου θα σας γλιτώσει μελλοντικά από τρεξίματα!

Share this!