ανασφάλιστα οχήματα

Δείτε γιατί ένα όχημα δεν πρέπει ποτέ να κυκλοφορεί ανασφάλιστο

Ο νόμος υποχρεώνει κάθε όχημα που κυκλοφορεί να είναι ασφαλισμένο. Δυστυχώς αρκετοί οδηγοί είτε από αμέλεια, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης επέλεξαν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα ρισκάροντας πολλά περισσότερα από το κόστος ενός συμβολαίου.

1. Πρόστιμα ανασφάλιστων οχημάτων

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα κάθε Μάρτιο και Δεκέμβριο θα γίνονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και την Τροχαία με σκοπό να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων και να τους επιβληθεί το ανάλογο πρόστιμο. Οι ιδιοκτήτες μηχανών έως 250 κυβικά θα επιβαρύνονται με 100 ευρώ, ενώ όσοι έχουν άνω των 250 κυβικών με 150 ευρώ. Αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων έως 1.000 κυβικά θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ άνω των 1001 κυβικών η ποινή ανέρχεται στα 250 ευρώ.

2. Μεγάλο κόστος μετά από ατύχημα

Πέρα από τα πρόστιμα ο ιδιοκτήτης ενός ανασφάλιστου οχήματος έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον ποινές σε περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα με κάποιον ασφαλισμένο. Πιο συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει την αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας για δύο χρόνια, επιπρόσθετες ποινικές κυρώσεις και αυτομάτως τα παραπάνω πρόστιμα. Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο θύμα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τον ανασφάλιστο οδηγό.

3. Προσωπικό ρίσκο

Η ασφάλεια ενός οχήματος δεν είναι μόνο υποχρέωση προς το κράτος αλλά και ασπίδα του οδηγού για κάθε δυσάρεστο γεγονός. Αναλόγως το πακέτο, οι διάφορες καλύψεις μπορεί να εξασφαλίσουν τα έξοδα νοσηλείας σε περίπτωση προσωπικού ατυχήματος, την κάλυψη του κόστους από υλικές ζημιές, τη δωρεάν παροχή οδικής βοήθειας ή ακόμα και δικαστικά έξοδα που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση ατυχήματος. Χωρίς την ασφάλεια όλα αυτά σημαίνουν επιπλέον κόστη για τον ίδιο τον οδηγό.

4. Κουλτούρα ασυνείδητου οδηγού

Όπως έχουμε πει ξανά οι Έλληνες οδηγοί στην πλειοψηφία τους είναι ασυνείδητοι. Τις περισσότερες φορές πρέπει πρώτα να γίνει το κακό για να καταλάβουν πως με το τιμόνι ρισκάρεται η ζωή τους. Η ασφάλεια οχήματος στην πραγματικότητα είναι το «μαξιλαράκι» που θα σώσει κάποιον από τη μοιραία πτώση ενός ατυχήματος ή τα μπλεξίματα με το νομικό σύστημα.

5. Γιατί εν τέλει μια ασφάλεια κοστίζει λιγότερο

Εάν ψάξει κάποιος θα βρει αρκετά οικονομικά συμβόλαια που παρέχουν αρκετές προστασίες σε τιμές που συναγωνίζονται τα πρόστιμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Από εκεί και πέρα ο καθένας διαμορφώνει το συμβόλαιο με τις ανάγκες και τα θέλω του. Να θυμάστε η ασφάλεια δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά βασική ανάγκη.