Για ποιον λόγο θα αυξηθούν έως και 20% τα ασφάλιστρα μέσα στο 2019;

Για ποιον λόγο θα αυξηθούν έως και 20% τα ασφάλιστρα μέσα στο 2019;

Ίσως ακούγεται δυσάρεστο να μαθαίνει κανείς πως η νέα χρονιά που φτάνει θα φέρει αυξήσεις στα ασφάλιστρα, όμως αυτό είναι αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών από τον ασφαλιστικό κλάδο, το 2019 θα αποτελέσει το έτος αναπροσαρμογής των εξαιρετικά χαμηλών ασφαλίστρων ως συνέπεια της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ρίξουν έως και 50% τα ασφάλιστρά τους εντός της οικονομικής κρίσης για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να βγουν αλώβητες. Παρά τις προσπάθειές τους, αρκετές δεν τα κατάφεραν.

Αυτή η πτώση των ασφαλίστρων θα έπρεπε να είχε σταματήσει κανονικά από το 2016, όμως ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους αποτέλεσε αιτία να διατηρηθεί η φθίνουσα πορεία στις τιμές. Η πολιτική πέτυχε και σήμερα το μεγάλο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων έχει αρχίσει να περιορίζεται αν και ο αριθμός παραμένει ακόμα υψηλός.

Όμως η αύξηση του 9% στα ασφάλιστρα που θα έπρεπε να έχει γίνει το 2016 «πάγωσε» και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του κλάδου να γίνει διψήφια αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, καθώς τα 780.000 νέα συμβόλαια ήρθαν με κόστος μείωσης 15% των ασφαλίστρων.

Μεγάλοι νικητές της κατάστασης αναδείχτηκαν οι Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) που πλέον έχουν το 11,2% των ασφαλισμένων οχημάτων, καθώς και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που συμπίεσαν το κόστος ασφάλισης με τη μορφή των direct ασφαλειών αυτοκινήτου.

Οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα εντός του 2019 θα γίνουν με ποιοτικά κριτήρια, όπως το προφίλ του οδηγού, τη γεωγραφική περιοχή, καθώς και άλλους παράγοντες. Πίσω από αυτό κρύβεται ένα ολόκληρο δομικό πρόβλημα που οδηγεί στην προσαύξηση των ασφαλίστρων καθώς το 2019 είναι η χρονιά που αρκετές εταιρείες θα καταγράψουν ζημιές καθώς τα έσοδά τους έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Ένα τέτοιο σενάριο θα σηματοδοτήσει το τέλος πολλών εταιρειών.

Φυσικά αρκετές εταιρείες ήδη εξετάζουν εναλλακτικές πηγές εσόδων ώστε να μπορέσουν να αναπροσαρμόσουν τους ισολογισμούς τους και να μην εξαρτώνται μόνο από αυξήσεις των ασφαλίστρων. Έτσι προσπαθούν να εισέλθουν σε νέους τομείς και να συμπράξουν με το δημόσιο ώστε να επιβιώσουν και εν τέλει να μην αναγκάζονται να οριοθετούν μία ολόκληρη οικονομική στρατηγική μονάχα από έναν τομέα.