Τι είναι το EBS και γιατί βοηθά τον επαγγελματία οδηγό

Τι είναι το EBS και γιατί βοηθά τον επαγγελματία οδηγό

Το EBS (Emergency Braking System) αποτελεί ένα σύστημα φρεναρίσματος εκτάκτου ανάγκης που προσφέρει σταθερότητα στο όχημα και προστατεύει τον επαγγελματία οδηγό από τα τρακαρίσματα.

Το EBS είναι ουσιαστικά μία μετεξέλιξη του ABS που υπάρχει στα μικρότερα επιβατικά οχήματα, αρκετά πιο τελειοποιημένη και σταθερή με σκοπό να αντέχει τις πιέσεις ενός μεγάλου και μάλιστα φορτωμένου οχήματος.

Οι ειδικοί αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος του οχήματος ανταποκρίνονται κάθε φορά που το φορτηγό πλησιάζει περισσότερο ένα άλλο όχημα ή ένα εμπόδιο. Έτσι το EBS παρέχει ηχητική ειδοποίηση στον επαγγελματία οδηγό για την εξαιρετικά επικίνδυνη απόσταση και έχει την ικανότητα να παρακάμψει τον οδηγό, στην περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση στις προειδοποιήσεις και αυτομάτως φρενάρει το όχημα.

Πρόκειται για ένα αξιόπιστο και εξαιρετικά χρήσιμο σύστημα για κάθε επαγγελματία οδηγό.

Το EBS συνεργάζεται και με άλλα συστήματα υποβοήθησης του επαγγελματία οδηγού, ενώ οι κατασκευαστές το ενισχύουν και με επιπλέον δυνατότητες.

Στην αγορά υπάρχουν φορτηγά οχήματα και μεγάλα επιβατικά, όπως λεωφορεία και πούλμαν, εξοπλισμένα με EBS, ραντάρ και κάμερες τα οποία μπορούν μέχρι και να ακινητοποιήσουν το όχημα στην περίπτωση ενός σταθερού εμποδίου, σώζοντας ζωές και μειώνοντας τις υλικές ζημιές.

Σταδιακά οι κατασκευαστές επενδύουν πάνω στην ανάπτυξη μορφών EBS που πέρα από τις επιβραδύνσεις να μπορεί να «διορθώνει» τα λάθη του επαγγελματία οδηγού.

Τα συγκεκριμένα συστήματα, όπως το EBS, δεν έχουν ως σκοπό τους να εκτοπίσουν τον επαγγελματία οδηγό, παρά την ανάπτυξη εντελώς αυτοκινούμενων οχημάτων, αλλά να παρέχουν ευκολία και μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάθε διαδρομή.

Έτσι ο σημερινός επαγγελματίας οδηγός, κάνει την ζωή του ασφαλέστερη και ευκολότερη, καθώς αυτά τα συστήματα βελτιστοποιούν κάθε του δρομολόγιο.

Αν και αρκετοί επαγγελματίες οδηγοί δεν έχουν καταρτιστεί στα διάφορα συστήματα λόγω των εξαιρετικά παλαιών και κουρασμένων οχημάτων, η ευκολία τους και οι αυτοματισμοί τους, παρέχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από εντελώς αρχάριους.

Επιπλέον η συνδυαστική λειτουργία του EBS, των συστημάτων υποβοήθησης αλλά και η παραγωγή δεδομένων από την χρήση τους, αξιοποιούνται για να παράγουν σχεδιαγράμματα για τα προφίλ των επαγγελματιών οδηγών και τα πιθανά λάθη στα οποία μπορούν να υποπέσουν, με σκοπό να αναπτυχθούν πιο στενευμένες εφαρμογές. Έτσι σταδιακά αυτή η τροφοδότηση δίνει εργαλεία στον επαγγελματία οδηγό που του κάνουν ευκολότερη τη ζωή.