Καινούργιο αυτοκίνητο

Πώς θα «στρώσεις» ένα νέο αυτοκίνητο;

Ένα νέο αυτοκίνητο χρειάζεται ροντάρισμα, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του για το μέλλον. Μάθε πώς θα «στρώσεις» το δικό σου γρήγορα και εύκολα.

Η αγορά ενός ολοκαίνουργιου οχήματος δε σημαίνει πως είναι έτοιμο για «σκληρή χρήση». Όπως ένα μωρό που ξεκινά να περπατά δειλά δειλά, έτσι και το αυτοκίνητο θα πρέπει να διανύσει μερικά χιλιόμετρα με προσοχή για να «στρώσει» σωστά.

Πόσα χιλιόμετρα χρειάζονται;

Οι παλιοί οδηγοί το πήγαιναν περισσότερο εμπειρικά και με τον ήχο, όμως σήμερα οι κατασκευαστές συνιστούν πως η διαδικασία καλό θα είναι για 1.000 – 1500 χλμ, χωρίς όμως να είναι κάτι το υποχρεωτικό.

Υποτίθεται πως ένα νέο αυτοκίνητο έχει ρονταριστεί πριν παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του από τον ίδιο τον κατασκευαστή, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.

Πριν ξεκινήσεις να οδηγείς, διάβασε το εγχειρίδιο και δες για προειδοποιήσεις του κατασκευαστή για τα πρώτα χιλιόμετρα. Συμβουλή μας είναι να μην ζορίσεις το όχημα οπότε δες παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις.

Όχι πρόσθετο βάρος

Καλό θα ήταν να μην κάνεις ταξίδι, ειδικά αν έχεις πολλές βαλίτσες. Κατά το «στρώσιμο» ενός αυτοκινήτου αποφεύγουμε την καταπόνηση του κινητήρα γιατί πρόκειται να προγραμματιστεί ώστε να καταναλώνει περισσότερο λάδι. Έτσι όχι εργαλειοθήκες και όχι 5 άτομα με βαλίτσες!

Απέφυγε την πίεση

Το ίδιο με παραπάνω μπορεί να συμβεί αν ασκήσεις πίεση στην ανάβαση μίας ανηφόρας με μεγάλη σχέση στο κιβώτιο με χαμηλές στροφές. Η απαλή και ομαλή οδήγηση είναι η καλύτερη επιλογή.

Προσοχή στις στροφές ανά λεπτό

Όσο πιο πολλές στροφές χρησιμοποιούμε, τόσο μεγαλύτερη κόπωση δημιουργούμε στον νέο κινητήρα. Δεν είναι απαγορευτικό να φτάσουμε τις 3.000 στροφές ανά λεπτό ή και παραπάνω στην αρχή, αλλά καλό θα ήταν να γίνει με προσοχή και ομαλά, ενώ δεν ασκούμε επιπλέον πίεση με τη χρήση του κλιματισμού ή το «ζέσταμα» του κινητήρα.

Φρένα – Ελαστικά

Είναι από τα σημαντικότερα μέρη του οχήματος. Τα φρένα χρειάζονται σε αρκετά μοντέλα 200 έως 300 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη μέγιστη απόδοση τους, ενώ τα ελαστικά χρειάζονται κοντά στα 600 χιλιόμετρα. Άρα αποφεύγεις σπινιάρισμα, απότομο φρενάρισμα και στροφές στα όρια.

Αλλαγή λαδιών

Μόλις ολοκληρώσεις το «στρώσιμο» καλό θα ήταν να κάνεις αντικατάσταση στα λάδια. Ο λόγος είναι πως μπορεί να έχουν καταπονηθεί ή να έχει πέσει αρκετά η στάθμη τους, οπότε είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκινήσει σε καλή βάση η ιδιαίτερη σχέση φροντίδας με το αυτοκίνητο σου.