οδήγηση με ισχυρούς ανέμους

Οδηγώντας με ισχυρούς ανέμους

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και συχνότερα, η οδήγηση με ισχυρούς ανέμους είναι αναπόφευκτη.

Η οδήγηση μας σταδιακά θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται και να μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τα οχήματα μας σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές αποκλειστικά για την οδήγηση με ισχυρούς ανέμους:

Ενημερώσου

Αρχικά ένας οδηγός, εάν γνωρίζει πως στη συγκεκριμένη περιοχή που θα κινηθεί θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Εάν προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι οφείλετε να δείτε όλες τις καιρικές συνθήκες και αν υπάρχει προειδοποίηση να το ακυρώσετε. Ο ισχυρός άνεμος είναι κάτι που οι μετεωρολόγοι μπορούν εύκολα να προβλέψουν.

Εκτίμησε τις δυνατότητες του οχήματος σου

Εάν έχετε ένα μικρό όχημα, ή ένα κάμπριο δεν συζητάμε πως η οδήγηση με ισχυρούς ανέμους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς μπορεί να παρασύρει το αυτοκίνητο σας σε άλλο ρεύμα. Εάν είστε ακόμα οδηγός μοτοσυκλέτας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή, καθώς ο δυνατός άνεμος μπορεί να σας ρίξει κάτω την ώρα που κινήστε.

Μειώστε ταχύτητα

Η μείωση της ταχύτητας σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Όσο πιο χαμηλή είναι η ταχύτητα σας, ακόμα και αν είναι ελαφρύ το όχημα, μπορείτε να το χειριστείτε πολύ καλύτερα και να αποφύγετε την απώλεια ελέγχου λόγω του ισχυρού ανέμου.

Κρατήστε αποστάσεις

Το να κρατάτε αποστάσεις, ειδικά σε συνθήκες ισχυρού ανέμου σας προσφέρει ασφάλεια και προστασία. Ακόμα και αν χειρίζεστε καλά το όχημα σας, αυτό δεν ισχύει και για τον μπροστινό σας.

Κρατήστε το τιμόνι με τα δύο χέρια

Καθώς ο ισχυρός άνεμος είναι ξαφνικός, θα πρέπει να κρατάτε σταθερά με τα δύο χέρια το τιμόνι του αυτοκινήτου σας, ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος σε κάποιο «ξέσπασμα».

Κλείνουμε τα παράθυρα

Αυτό θα βοηθήσει ώστε η καμπίνα να απομονωθεί, αλλά και να έχετε καλύτερη ορατότητα και χειρισμό του οχήματος.

Προσέχουμε τα μεγάλα οχήματα

Θα πρέπει να προσέχετε τα μεγάλα οχήματα καθώς το κενό που δημιουργείται τη στιγμή που περνάτε από δίπλα τους, σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο που επικρατεί στην περιοχή, μπορεί να σας πετάξει σε άλλο ρεύμα ή ακόμα και να διπλώσει το όχημα σας.

Δεν κάνουμε  προσπεράσεις

Καθώς ο ισχυρός άνεμος δεν επιτρέπει καλό χειρισμό, αποφεύγουμε κάθε προσπέραση διότι είναι ριψοκίνδυνη, αλλά και κάθε άσκοπη επιτάχυνση.