Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει

Πόσο ασφαλές είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ η γκάμα των μοντέλων και των προτάσεων αυξάνει συνεχώς. Η ηλεκτροκίνηση για κάποιους θεωρείται το μέλλον, για άλλους όχι, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Χιλιάδες ηλεκτρικά κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο, συνεχώς η ζήτησή τους αυξάνει μαζί και τα μερίδια τους στο σύνολο της αγοράς.

Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν ασφάλεια όπως συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα βασίζονται στις μπαταρίες που ανάλογα με την χωρητικότητα τους προσφέρουν και την αντίστοιχη αυτονομία. Η αυτονομία, ο τρόπος αλλά και ο χρόνος φόρτισης απασχολεί σημαντικά το αγοραστικό κοινό όμως πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της ασφάλειας που προσφέρει ένα ηλεκτρικό όχημα. Μην ξεχνάμε πως οι μπαταρίες υψηλής τάσης βρίσκονται τοποθετημένες στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου και τα… χιλιάδες βολτ σίγουρα γεννούν απορίες.

Μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Οι μπαταρίες βρίσκονται τοποθετημένες στο πάτωμα των ηλεκτρικών οχημάτων
Μπαταρίες που έχουν βγει από ηλεκτρικό αυτοκίνητο και προορίζονται για επισκευή

Τι θα συμβεί αν τρακάρουμε;

Μεταξύ άλλων μία πολύ σημαντική απορία που έχει να κάνει με την ασφάλεια, είναι κατά πόσο μπορεί να προστατεύσει τους επιβάτες το όχημα σε περίπτωση σύγκρουσης και κατά πόσο θα επηρεάσει την ασφάλεια τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι συστοιχίες των μπαταριών βρίσκονται προστατευμένες σε ειδικό χώρο στο πάτωμα του αυτοκινήτου και οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μικροί, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με ένα όχημα που εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι δικλίδες ασφαλείας είναι πολλές και με απλά λόγια, το ρεύμα υψηλής τάσης «κόβεται» στην περίπτωση που το σύστημα αντιληφθεί πως το όχημα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δικλίδες ασφαλείας είναι τόσες πολλές που το ρεύμα κόβεται όταν το όχημα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να σημειώσουμε πως η «μεταφορά» ρεύματος από τις μπαταρίες στα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου και τον ηλεκτροκινητήρα γίνεται μέσω ενός συνδέσμου υψηλής τάσης στον οποίο έχει πρόσβαση μόνο ο μηχανικός που επιβλέπει ή επισκευάζει το ηλεκτρικό όχημα. Ο συγκεκριμένος δεν είναι ένας απλός… μηχανικός αλλά πιστοποιημένος που πρέπει να φέρει και τον κατάλληλο εξοπλισμό τόσο σε ρουχισμό όσο και σε εργαλεία.

Αυτοκίνητο σε νεροποντή
Το νερό δεν επηρεάζει την ασφάλεια των οχημάτων που κινούνται με… ρεύμα

Το νερό μπορεί να εισχωρήσει στις μπαταρίες;

Εκτός από την απορία που αφορά σε μία πιθανή σύγκρουση, όπου οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί στον τομέα της ασφάλειας, ένα ακόμα θέμα απασχολεί σημαντικά και αφορά στην στεγανοποίηση του σημείου που βρίσκονται οι μπαταρίες. Για παράδειγμα τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση μίας νεροποντής, αν δηλαδή χρειαστεί να περάσουμε έναν δρόμο με αρκετό νερό; Και εδώ οι άνθρωποι των εργοστασίων, έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες τεστ κάνουν λόγο για απόλυτη ασφάλεια χωρίς κανέναν προβληματισμό.

Το πάτωμα ενός ηλεκτρικού οχήματος χωρίς τις μπαταρίες

Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε κοιτάζοντας το κάτω μέρος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου όπου, όλο το σύστημα της μπαταρίας εκτός από προστατευμένο είναι και πλήρες στεγανοποιημένο. Το καπάκι που έχει τοποθετηθεί προστατεύει την «καρδιά» του αυτοκινήτου και κρατά σε… απόσταση την υγρασία, το νερό αλλά και οποιοδήποτε επικίνδυνο στοιχείο, μπορεί να προκαλέσει από μία μικρή βλάβη μέχρι και γίνει επικίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών.

Το καπάκι που προστατεύει τις μπαταρίες είναι πλήρως στεγανοποιημένο

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου υπό βροχή
Ακόμα και όταν βρέχει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη φόρτιση

Φόρτιση και με… βροχή!

Ένα λίγο πιο καθημερινό φαινόμενο που σίγουρα θα βιώσει ο ιδιοκτήτης κάθε ηλεκτρικού οχήματος αφορά και στην φόρτιση των μπαταριών ακόμα και με καταρρακτώδη βροχή. Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο, ότι μπορεί η φόρτιση των μπαταριών να γίνει με… καλώδιο και εξωτερικό φορτιστή όμως η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Στα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η βροχή δεν επηρεάζει καθόλου και δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα.

Τα ίδια τα εργοστάσια έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα και εξέλιξη και είναι σε θέση να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των επιβατών ενός ηλεκτρικού οχήματος. Τα μέχρι σήμερα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο και στα οποία έχουν εμπλακεί οχήματα που εφοδιάζονται με ηλεκτροκινητήρες έχουν δώσει σημαντικά στοιχεία. Από αυτά αποδεικνύεται στην πράξη και συγκριτικά με οχήματα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης πως δεν υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα της ασφάλειας άρα είναι κάτι που δεν πρέπει να απασχολεί ούτε τους ιδιοκτήτες αλλά ούτε και τους μελλοντικούς αγοραστές…