Εναλλαγή θέσης ελαστικών αυτοκινήτου

Πότε κάνεις εναλλαγή θέσης των ελαστικών;

Η εναλλαγή θέσης των ελαστικών είναι μία έξυπνη πρακτική που αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην οδήγηση και ενδεχομένως οικονομία στον ιδιοκτήτη τους.

Είναι γεγονός πως τα μπροστινά λάστιχα φθείρονται πολύ γρηγορότερα από τα πίσω και αυτό οδηγεί στο να είναι ανομοιόμορφα και εν τέλει ο οδηγός να σκέφτεται την αντικατάσταση των δύο αντί των τεσσάρων, που είναι το σωστό.

Έτσι πολλοί μηχανικοί και κατασκευαστές προτείνουν την εναλλαγή θέσης των ελαστικών, δηλαδή τα μπροστά να πάνε πίσω και το αντίστροφο.

Ποια είναι τα οφέλη;

Σίγουρα δεν πας για ταχύτερη αντικατάσταση από αυτή που συνιστά ο τύπος του ελαστικού ή ο κατασκευαστής. Άρα το πρώτο σου όφελος είναι η οικονομία μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση του χρόνου ζωής τους.

Επιπλέον δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον, καθώς είναι γνωστό πως η ανακύκλωση των ελαστικών είναι μία δύσκολη υπόθεση.

Τέλος έχεις πολύ καλύτερη οδηγική εμπειρία, περισσότερη ασφάλεια και φυσικά αυξημένο έλεγχο του οχήματος σου.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω τις εναλλαγές;

Η αλλαγή της θέσης είναι καλό να γίνεται ανά 10.000 χιλιόμετρα, όμως υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να σε οδηγήσουν πιο νωρίς σε αυτό.

Αρχικά μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος οδήγησης και η ποιότητα του δρόμου.

Έτσι αν οδηγείς με υψηλές ταχύτητες, κάνεις συχνές μεταφορές βάρους ή πολλών ατόμων ή διανύεις μεγάλες αποστάσεις αυτό σημαίνει επιπλέον καταπόνηση για τα ελαστικά.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Εάν παρατηρήσεις πως είσαι σε έναν ομαλό δρόμο και ακούς ένα συνεχόμενο βουητό από τα λάστιχα σου, αυτό σημαίνει πως έχει φτάσει η στιγμή να αλλάξουν θέση ή να κάνει ζυγοστάθμιση στο όχημα σου.

Εναλλακτικά είτε όταν είσαι κοντά στα 10.000 χιλιόμετρα, είτε «με το μάτι».

Μπορώ να το κάνω μόνος;

Ναι, αλλά δεν το προτείνουμε. Ο καλύτερος που μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη εργασία σωστά και μάλιστα σε ελάχιστα λεπτά είναι ένας ειδικός. Άρα θα απευθυνθείς είτε στον μηχανικό σου, είτε στο κατάστημα που αγόρασες και σου έβαλε τα λάστιχα.

Ο λόγος είναι πως αυτοί γνωρίζουν να «διαβάζουν» τα σημάδια και τη φθορά καλύτερα, ενώ μπορούν να προβούν σε διορθώσεις και να σε ενημερώσουν πόσο χρόνος ζωής έχουν ακόμη.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως τα παλιά και κουρασμένα ελαστικά δεν έχουν ουσία να αλλάξουν θέση, γιατί χρειάζονται συνολικά αντικατάσταση!