Οδικά έργα

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα 3 μεγάλα οδικά έργα που έρχονται

 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης γνωστό και ως «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει έργα συνολικού κόστους 1,33 δις ευρώ. Που θα γίνουν και ποια διαχρονικά προβλήματα θα λύσουν;

Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας ανέκαθεν είχε προβλήματα και ο λόγος ήταν πως αποτελείται από πολλές δύσκολες ορεινές διαδρομές. Μέσα στην τελευταία 20ετία όμως έχουν γίνει σημαντικά έργα για την ανανέωση του και τη διασύνδεση όλο και περισσότερων περιοχών με τις εθνικές οδούς και την μετατροπή τους σε ασφαλέστερα δίκτυα.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζει να υποστηρίζεται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» το οποίο περιλαμβάνει οδικά και υποστηρικτικά έργα για ελληνικούς οδικούς άξονες αξίας 1,33 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κρήτη

Η Κρήτη πρόκειται να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων καθώς προβλέπεται η ολοκλήρωση του Βόρειο Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα κοστίσει 427 εκατομμύρια ευρώ και θα συνδέσει τις τέσσερεις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού.

Στόχος είναι οι ασφαλέστερες μετακινήσεις και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δικτύου, ενώ μακροπρόθεσμα θα υπάρξει και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.

Τρίκαλα – Γρεβενά

Το δεύτερο φιλόδοξο έργο έχει προγραμματιστεί για τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού Τρίκαλα – Γρεβενά και πρόκειται να κοστίσει 452 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται κεντρικός δρόμος, δρόμοι εξυπηρέτησης, σύνδεσης και άλλα υποστηρικτικά έργα συνολικού 70,5 χιλιομέτρων.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65 που συνδέει Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία.

Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Επικράτειας

Πέρα της ολοκλήρωσης των παραπάνω οδικών αξόνων, ο προϋπολογισμός του σχεδίου περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας αξίας 450 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες ζώνες της χώρας.

Στόχος είναι η βελτίωση λειτουργίας του οδικού δικτύου και η εγγύηση των ασφαλέστερων διαδρομών. Έχοντας ολοκληρωθεί το παρόν έργο θα υπάρξει μείωση των παραγόντων που συμβάλουν στα τροχαία ατυχήματα, γρηγορότερες και πιο ξεκούραστες μετακινήσεις, ενώ θα συμβάλει και στην τουριστική κίνηση.

Έτσι περιοχές με αδύναμα οδικά δίκτυα και κατεστραμμένους δρόμους θα πάρουν «ανάσα» και θα γίνουν πάλι ευκολότερα προσβάσιμες από τουρίστες που επιλέγουν να μετακινούνται οδικώς. Παράλληλα θα υπάρχει συνεχόμενο όφελος και για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών, καθώς και για τους συγγενείς τους που τους επισκέπτονται κάνοντας χρήση του οδικού δικτύου.