ασφάλεια επαγγελματικών αυτοκινήτων

Μάθε τι τύπο ασφάλειας επαγγελματικού αυτοκινήτου χρειάζεσαι

Όταν αναφερόμαστε στον όρο ασφάλεια επαγγελματικών αυτοκινήτων, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μία ομπρέλα επαγγελμάτων που έχουν άμεση σχέση με το αυτοκίνητο.

Από τον οδηγό ταξί έως τον ιδιοκτήτη μίας επιχείρησης που χρειάζεται ένα φορτηγό για τις μεταφορές, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις ανάγκες ασφάλισης των οχημάτων.

Η ασφάλεια επαγγελματικών αυτοκινήτων μπορεί να είναι μία φράση που διαχωρίζει την ασφάλιση ενός οχήματος ιδιωτικής χρήσης, όμως έχει διαφορετικές κατηγορίες με λύσεις και καλύψεις για την κάθε μια.

Ας δούμε αναλυτικότερα:

Ασφάλιση ταξί

Το ταξί είναι ένα τύπος επιβατικού οχήματος που παρέχονται συμβόλαια ασφάλειας επαγγελματικού αυτοκινήτου με πολύ συγκεκριμένες καλύψεις. Για να γίνει μία τέτοια ασφάλεια ο ιδιοκτήτης ή ο οδηγός του οχήματος που το νοικιάζει, θα πρέπει να έχει άδεια του συγκεκριμένου επαγγέλματος και να δηλώσει εάν θα το οδηγεί μόνος ή θα υπάρχει επιπλέον οδηγός. Το συμβόλαιο θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τη γρήγορη αποζημίωση και την κάλυψη πολλών πιθανοτήτων.

Επιβατικά

Εδώ έχουμε μία πιο διευρυμένη κατηγορία. Πρόκειται για οχήματα όπως λεωφορεία, πούλμαν και τουριστικά βαν τα οποία μεταφέρουν κόσμο. Η συγκεκριμένη ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου πρέπει να διαμορφωθεί όχι μόνο με βάση τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο όχημα, αλλά και με την κάλυψη από ζημιές που μπορεί να προκληθούν από φυσικά φαινόμενα, απώλεια κλειδιών, λανθασμένα καύσιμα ή πορθμεία.

Φορτηγά

Εδώ υπάρχει διαχωρισμός των φορτηγών οχημάτων ανάλογα με τον τύπο εμπορεύματος. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι περισσότερες ασφάλειες επαγγελματικών αυτοκινήτων δεν καλύπτουν το φορτίο τους. Έτσι θα πρέπει να γίνει ειδική ασφάλιση για πολύ ακριβά φορτία ώστε ο οδηγός να είναι καλυμμένος. Επιπλέον ο επαγγελματίας οδηγός θα πρέπει να έχει τις σχετικές άδειες για συγκεκριμένα φορτία, όπως επικίνδυνα χημικά ή εύφλεκτα υλικά και ποτέ να μην αναλάβει μεταφορά άλλων υλικών από αυτά που προβλέπονται στην ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου.

Αγροτικά

Πρόκειται για φορτηγά οχήματα αγροτών με καρότσα, τρακτέρ, ή οχήματα που ρυμουλκούν εργαλεία. Οι συγκεκριμένες ασφάλειες επαγγελματικού αυτοκινήτου θα πρέπει να έχουν σχεδιασμό που βασίζεται στην προστασία του ίδιου του οδηγού, στις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τις ρυμουλκήσεις, αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι. Κάποιες εταιρείες προσφέρουν ασφάλιση και των ειδικών εργαλείων που μεταφέρουν τα αγροτικά οχήματα.