Αμορτισέρ αυτοκινήτου

Αμορτισέρ: Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζουμε και γιατί;

Τα αμορτισέρ είναι κρυμμένα πίσω από τους τροχούς και μειώνουν τους κραδασμούς προσφέροντας σου άνετες και ξεκούραστες, ειδικά για τη μέση, μετακινήσεις!

Και ποιος δεν έχει μπει σε ταξί το οποίο «χτυπάει» ακόμα και στις μικρότερες λακκούβες, λες και έπεσε σε χαντάκι; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το όχημα έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα και δεν έχουν αλλαχτεί τα αμορτισέρ του, δηλαδή οι αναρτήσεις.

Πότε τα αλλάζουμε;

Να ξεκαθαρίσουμε πως το παράδειγμα με το ταξί ήταν τυχαίο, όμως εύστοχο γιατί είναι ένα όχημα που καταπονείται αρκετά. Κάθε αυτοκίνητο έχει αμορτισέρ και αυτά θα πρέπει να αλλάζονται σύμφωνα με τους κατασκευαστές ιδανικά ανά 80.000 χιλιόμετρα σε κανονικές συνθήκες ή ανά 5ετία.

Μιλώντας όμως ρεαλιστικά, οι κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων και η σπάνια συντήρηση τους μπορεί να αναγκάσουν έναν οδηγό να τα αλλάξει πολύ νωρίτερα, ανάλογα φυσικά το στυλ οδήγησης και το πόσο προσεκτικά οδηγεί.

Τι προσφέρουν;

Άνεση σε εσένα και τους επιβάτες και μείωση της καταπόνησης όλου του αυτοκινήτου.

Μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι για τα χτυπήματα, εάν είσαι νέος, όμως σκέψου πως οι αναρτήσεις λειτουργούν ως ασπίδες για τους κραδασμούς που καταλήγουν στη μέση και τη σπονδυλική στήλη και μπορούν να σε σώσουν από μελλοντικά προβλήματα.

Στην περίπτωση που πάσχεις από πόνους σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει συζήτηση γιατί πρέπει να τα αλλάξεις.

Πέρα όμως από το σωματικό θέμα, οι αναρτήσεις εξασφαλίζουν πως δεν θα αρχίσουν να χτυπούν τα πλαστικά μέσα στην καμπίνα, αλλά και ούτε θα προκληθεί κάποια μεγαλύτερη ζημία στους τροχούς ή το αμάξωμα στην περίπτωση που περάσεις μία μεγάλη λακκούβα.

Τύποι, κόστος και αλλαγή

Εάν είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε κουράστηκαν, τότε κάνε μία επίσκεψη στο συνεργείο και ρώτα τον μηχανικό ο οποίος έχει την εμπειρία και γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει.

Πριν προχωρήσεις στην αγορά νέων αναρτήσεων, φρόντισε να έχεις ενημερωθεί για τους τύπους (μαλακές ή σκληρές), το ύψος και το βαθμό ασφάλειας που προσφέρουν.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές, ενώ αρκετοί που ασχολούνται με το car performance συστήνουν κάτι «εξωφρενικές» προτάσεις.

Γνώμη μας είναι πως δεν χρειάζεσαι αγωνιστικά αμορτισέρ, αλλά αυτά που συστήνει ο κατασκευαστής σου ή λίγο καλύτερα για ακόμα μεγαλύτερη άνεση.