Ηλεκτρονικά διόδια

«Έξυπνες» γέφυρες και ηλεκτρονικά διόδια μέρος του Ελλάδα 2.0

Οι «έξυπνες» γέφυρες, τα ηλεκτρονικά διόδια και οι πληροφοριακές υπηρεσίες είναι μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψής «Ελλάδα 2.0». Τι πρόκειται να προσφέρουν;

Πέρα της βελτίωσης του οδικού δικτύου, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει έργα συνολικού κόστους 146 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία «έξυπνων» γεφυρών, ηλεκτρονικών διοδίων και άλλων ψηφιακών υπηρεσιών.

Τι είναι το «Ελλάδα 2.0»;

Πρόκειται για μία σειρά από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν να βελτιώσουν τις υποδομές της χώρας και να φέρουν αέρα καινοτομίας.

Είναι ένα κυβερνητικό σχέδιο το οποίο εισάγει περαιτέρω τα ψηφιακά συστήματα και τις νέες τεχνολογίες στις ζωές μας σε διάφορους τομείς όπως οι μετακινήσεις, η ενέργεια, η εργασία και πολλά άλλα.

«Έξυπνες γέφυρες»

Οι «έξυπνες» γέφυρες είναι μία από τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις του «Ελλάδα 2.0» για την βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο παρόν έργο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και κατασκευή ειδικών συστημάτων που θα τοποθετηθούν στις γέφυρες της χώρας και θα καταγράφουν την κατάσταση τους. Είναι ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει στην έγκαιρη συντήρηση τους και θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο ασφάλειας των μετακινήσεων.

Ηλεκτρονικά διόδια

Μέσα στο παρόν σχέδιο έχει ενσωματωθεί και ένα κονδύλι 65 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση ενός νέου αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων ανά την επικράτεια.

Το παρόν έργο θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά προβλήματα στις τιμολογήσεις που παρέχει η κάθε εταιρεία διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων. Παράλληλα θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση, ενώ θα κάνει την διαδικασία πρόσβασης πολύ γρηγορότερη, μέσα από το ενοποιημένο σύστημα.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα αυτοματισμού για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα δώσει νέες δυνατότητες διασύνδεσης καταναλωτή – φορέα.

Γιατί είναι αναγκαία αυτά τα έργα;

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού οδικού δικτύου και την ευκαιρία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για ασφαλέστερες μετακινήσεις και λιγότερα ατυχήματα.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα παραπάνω θα φέρουν μακροπρόθεσμα εξοικονόμηση πόρων, ενώ θα βελτιώσουν το οδικό δίκτυο όχι μόνο για τους Έλληνες οδηγούς, αλλά και για τους ξένους τουρίστες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας οδικώς.

Τέλος πρόκειται για παρεμβάσεις που ήδη υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία.